Carnetul de comercializare a produselor agricole - Piete si fermieri din Romania

Noutati

Harta producatorilor agricoli, ferme, piete si puncte de desfacere produse de provenienta Romaneasca

Piete si fermieri

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

sâmbătă, 1 august 2015

Carnetul de comercializare a produselor agricole

Carnetul de comercializare a produselor agricole functioneaza precum un chitantier

Agricultorii persoane fizice care detin un atestat de producator pot sa vanda produsele obtinute in ferma/gospodaria proprie fie in piata, fie altor comercianti, insa trebuie sa aiba si un carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol.


Potrivit Legii nr. 145/2014, carnetul de comercializare este documentul utilizat de persoana fizica care detine atestat de producator, precum si de sotul/sotia, rudele/afinii de gradul I, dupa caz, pentru exercitarea actului de comert cu ridicata sau comert cu amanuntul a produselor agricole obtinute in ferma/gospodaria proprie.
Atentie! Vanzarea produselor cumparate de la terte persoane in baza carnetului de comercializare este interzisa. Carnetul de comercializare se utilizeaza exclusiv pentru produse vegetale, produse zootehnice, precum si pentru produse apicole.

La fel ca atestatul de producator, si carnetul de comercializare se elibereaza la cerere de catre primarul pe a carui raza de competenta se afla terenul/ferma/gospodaria in care se obtin produsele estimate a fi destinate comercializarii, in termen de 5 zile lucratoarede la data solicitarii, dar dupa verificarea existentei atestatului de producator, precum si dupa verificarea faptica in teren a existentei produsului/produselor supuse comercializarii, se mentioneaza in dispozitiile in vigoare.

Prima fila din acest carnet contine date privind identitatea producatorului agricol ca titular si, dupa caz, a sotului/sotiei, rudelor/afinilor de gradul I. De asemenea, sunt incluse si informatii privind suprafetele cultivate si structurile corespunzatoare pe specii de legume, pomi fructiferi, cartof, cereale, oleaginoase, vita-de-vie pentru struguri de vin/struguri de masa, alte culturi, respectiv pe specii de animale, care sa reflecte productiile estimate a fi destinate comercializarii. Aceasta fila este semnata de primar si va ramane nedetasabila.

Dupa cum reiese din actul normativ, carnetul de comercializare a produselor functioneaza practic precum un chitantier. Concret, atunci cand vand produse, in orice cantitatea si structura sortimentala, indiferent de calitatea cumparatorului, respectiv persoana fizica sau persoana juridica, agricultorii utilizeaza filele din acest carnet, dupa cum urmeaza:

    primul exemplar se inmaneaza cumparatorului;
    al doilea exemplar se pastreaza de vanzator;
    al treilea exemplar se pastreaza la carnet.

Totusi, exceptie de la aceste prevederi o reprezinta situatia in care vanzarea se desfasoara in piete agroalimentare, targuri si piete ambulante. In aceste situatii, producatorii agricoli sunt obligati sa inscrie, la sfarsitul fiecarei zile, intr-o fila corespunzatoare, produsele agricole si cantitatile totale vandute in ziua respectiva.

Totodata, carnetele utilizate care contin al treilea exemplar al filelor se restituie primariilor emitente, in termen de 15 zile lucratoare de la data utilizarii ultimei file a acestora.

Modelul carnetului de comercializare a fost aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii nr. 208/2015, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 70 din 27 ianuarie 2015.

Producatorii cu atestat pot vinde in spatii special amenajate in piete

Conform Legii nr. 145/2014, producatorii agricoli persoane fizice care detin un atestat de producator si un carnet de comercializare pot sa-si vanda produsele in spatii distincte, care sunt amenajate in acest sens in piete.

Procentul de alocare a spatiilor de vanzare distincte este de minimum 40% din totalul spatiilor de vanzare existente.

De asemenea, acelasi act normativ stabileste ca producatorii agricoli sunt obligati sa afiseze la locul de vanzare eticheta de produs, care contine informatii cu privire la denumirea produsului, localitatea de origine, data obtinerii produsului si pretul de vanzare.

Amenzi de 22.500 lei pentru producatorii care nu au atestat si chitanta

Reglementarile in vigoare prevad si o serie de sanctiuni pentru producatorii care nu tin cont de regulile privind atestatul de producator si carnetul de comercializare.

Astfel, cei care utilizeaza carnetul de comercializare fara sa respecte regimul de utilizare al filelor pot fi sanctionati cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei.

De asemenea, producatorii agricoli care transporta produse agricole de la locul de detinere la locul de comercializare, dar nu respecta obligatia de a detine o fila completata corespunzator cantitatilor si structurii sortimentelor transportate, pot primi o amenda de la 3.000 lei la 4.000 lei.

In plus, daca nu afiseaza eticheta de produs, comerciantii sunt pasibili de o amenda care va fi cuprinsa intre 100 lei si 300 lei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Top Ad

Responsive Ads Here
-->